Pivovar

Vaříme tradiční 12° ležák plzeňského typu Monopol, 11° polotmavého Karlíka, ochucenou Višeň 11° a Monopol ALE 14°, svrchně kvašené.

Během roku se připravují speciály dle ročního období, na jaro 11° IPA Jarní, v létě se osvěžíte 11° Pšenicí, podzimní dny přivítáme Vídeňským ležákem a Porter 16° vám zpříjemní adventní čas.

Naše piva

Celoročně čepujeme pivo 12% světlý ležák Monopol, 11% polotmavý ležák Karlík, 11%  ochucenou Višeň a 14% ALE (pivo svrchně kvašené). Sezónně vaříme speciály. Na jaře se naši hosté můžou těšit na výbornou a příjemnou 11% IPA Jarní (pivo svrchně kvašené), v létě se osvěží 11% Pšenicí (pivo svrchně kvašené), podzim přivítají s 12% Vídeňským ležákem a na advent si připijí 16% Porterem Vánočním (pivo svrchně kvašené).

Během roku pro zpestření našeho portfolia vaříme Golden Ale, APA Eldorado Single Hop. Na letní sezonu vaříme 10% světlé výčepní.

Všechna piva Monopol prodáváme v 1,5 l PET lahvích a 1 l a 0,5 l skleněných lahvích. Na objednávku stáčíme KEG sudy 15 l, 30 l, 50 l pro domácí využití. Více informací.

Čím chceme být jedineční na pivním trhu?

Vyrábět výborná piva z kvalitních surovin klasickou, pivovarskou technologií danou metodou. Ležáky dvourmutovým způsobem, svrchně kvašená piva způsobem infůzním.

Hlavní kvašení probíhá v kvasných tancích, dle druhu piva 7 – 14 dní, dokvašování a ležení v ležáckých tancích, u ležáků 40 – 60 dní.

Na výčepu se pivo čepuje z přetlačných tanků, které jsou umístěny v chladícím boxu ve sklepě pod výčepem. Tyto tanky jsou vybaveny pivními vaky, do kterých se přetlačí uleželé pivo. Velkou výhodou je, že pivo po celou dobu čepování se k pivu nedostane vzduch, tudíž neoxiduje.

Hlavní suroviny pro výrobu piva Monopol

Voda

Vodu máme z Flájské přehrady, která se nachází na hřebenech Krušných hor. Voda z ní je velmí měkká, což je důležité hlavně pro výrobu ležáků plzeňského typu.

Slady

Slad plzeňský nakupujeme ze sladovny Litovel, která je součástí sladovnické společnosti Soufflet.
Slady speciální (Bavorský, Karamelový, Pšeničný, Pale Ale a další) máme z bavorských rodinných sladoven Weyermann (Bamberk)  a IREKS (Kulmbach). V těchto  rodinných sladovnách se vyrábí hlavně speciální slady, ctí zde tradici kvality, ječmeny na výrobu nakupuje pouze u prověřených farmářů z okolí.

Chmel

Na ležáky používáme chmel žatecký, a to odrůdy Sládek a Žatecký poloranný červeńák. Na piva typu ALE, IPA, Porter a jiná speciální piva, používáme chmele Anglické, Australské, Novozelandské. Tyto chmele mají velmi aromatickou vůni (ovocnou, dřevitou apod.) a vyšší obsah hořkých chmelových látek. Jak chmele žatecké, tak zahraniční nám dodává firma Hop Products, která úzce spolupracuje s malými  farmáři ze žatecké oblasti tak i z největším zpracovatelem chmele v Anglii  firmou Charles Faram a v Americe firmou Yakima Chief Hops.
Všechny druhy chmele jsou ve formě pelet, to znamená, že hlávky jsou rozdrcené a slisované.
Málokdo ví, že chmel je ze stejné čeledi jako marihuana, tedy konopovité.  Žatecký poloraný červeňák obsahuje nejvíce v u nás pěstovaných chmelech chmelovou silici Farnesen (14 – 20 %), která podobně jako THC v marihuaně má zvláštní účinky. Ale nemusíte se bát, tato silice podporuje pouze pití piva. Dává totiž mozku pokyn, že si máte dát další pivo, vytváří tzv. pitelnost piva, díky které je unikátní hlavně český ležák.

Kvasnice

Na spodně kvašená piva  používáme čerstvé kvasnice z pivovaru Bernard, na piva svrchně kvašená kvasnice  sušené, od firmy Fermentis.

Prodej sudů

Nabízíme k prodeji kegy o objemu 15 l , 30 l, 50 l. Uzávěr plochý (flash) tzv. žehlička.

12% světlý ležák máme v zásobě vždy připravený, ostatní piva ( která máme aktuálně vyrobená) je třeba objednat alespoň dva dny dopředu. Vratná záloha na sud 2 000,- (platba pouze v hotovosti)

Objednávky na +420 727 844 414 nebo emailu pivovar@pivovarmonopol.cz

Aktuální nabídku upřesníme na základě telefonického nebo emailového dotazu.

Ceník sudů
50 litrů
30 litrů
15 litrů
Světlý ležák 12 %
2 500 Kč
1 500 Kč
750 Kč
Karlík polotmavý 11 %
2 500 Kč
1 500 Kč
750 Kč
IPA 11 %
2 500 Kč
1 500 Kč
750 Kč
Pšenice 11 %
2 500 Kč
1 500 Kč
750 Kč
Vídeňský ležák
2 500 Kč
1 500 Kč
750 Kč
ALE 14 %
3 000 Kč
1 800 Kč
900 Kč
APA 11 %
2 500 Kč
1 500 Kč
750 Kč
Porter 16 %
3 000 Kč
1 800 Kč
900 Kč
Ocenění pivovaru Monopol
V. Ústecký pivní jarmark 23.5.2015
1. místo v kategorii speciální piva – Monopol ALE
V. Ústecký pivní jarmark 23.5.2015
2. místo v kategorii světlý ležák – Monopol světlý ležák
V. Ústecký pivní jarmark 23.5.2015
3. místo v kategorii polotmavý a tmavý ležák – 11% polotmavá Karlík
V. Ústecký pivní jarmark 23.5.2015
3. místo – Máz Ústeckého deníku
Litoměřické pivní slavnosti 15.8.2015
Favorit pivních slavností
Litoměřické pivní slavnosti 15.8.2015
Stánek u kterého se nejlépe pije
Festival minipivovarů Slunce ve skle
1. místo – Nejlepší pivo ve skle roku 2015 – Monopol Ale
Výroční cena časopisu Pivo, Bier, Ale
Nejlepší nově spodně kvašené pivo roku 2015 – Monopol světlý ležák
VI. Ústecký pivní jarmark 14.5.2016
1. místo v kategorii světlý ležák – Monopol světlý ležák
VI. Ústecký pivní jarmark 14.5.2016
3. místo v kategorii polotmavý a tmavý ležák – 11% polotmavá Karlík
VI. Ústecký pivní jarmark 14.5.2016
2. místo v kategorii speciální piva – Monopol ALE
VI. Ústecký pivní jarmark 14.5.2016
Máz Ústeckého deníku – 1. místo – pivovar Monopol
9. Velký pivní festival pivovaru Padochov 9.7.2016
Nejlepší prázdninové pivo roku 2016 – 1. místo – 11% polotmavá Karlík
Festival minipivovarů v Riegrových sadech 15-16.7.2016
Nejlepší pivo festivalu – 1. místo – Monopol světlý ležák
Teplický pivní rynek 10.9.2016
Nejlepší pivo návštěvníků – 1. místo – Monopol světlý ležák
Teplický pivní rynek 10.9.2016
Nejlepší pivovar čtenářů teplického deníku – 1. místo – pivovar Monopol
Národní degustační soutěž Česká a moravská pivní koruna.
Pořadatel časopis Pivo, Bier & Ale, 23. – 24.2.2017
Bronzová koruna – za všechny piva pivovaru Monopol
Výroční ceny 2017 Česká a moravská pivovarnická akademie – Vítěz kategorie
Pivovar s vlastním hotelem, hostincem a dalšími službami – Pivovar a hotel Monopol Teplice
Výroční ceny časopisu Pivo, Bier & ALE 2017
Nejlepší svrchně kvašené pivo roku – Monopol IPA 11%
Národní degustační soutěž České a moravské pivní koruny (pořadatel Pivo, Bier & ALE) 2018
Zlatá koruna – za všechna piva pivovaru Monopol
Výroční ceny časopisu Pivo, Bier & ALE 2018
Nejlepší pivo v limitované edici – Monopol Golden Ale
Vítězství v soutěži „Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje“ – „značka Potravina z kraje Přemysla Oráče“ 2019
Monopol Karlík 11%
Vítezství v soutěži Ústeckého kraje o značku „Regionální potravina“ 2020
Monopol Karlík 11%
Vítězství v soutěži „Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje“ – „značka Potravina z kraje Přemysla Oráče“ 2021
Monopol Ale 14%
2022 – Ocenění Českého svazu pivovarů a sladoven
za inspirativní přínos českému pivovarnictví Martině Valterové, sládkové Pivovaru Monopol
Vítězství v soutěži „Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje“ – „značka Potravina z kraje Přemysla Oráče 2022
Monopol světlý ležák 12%
Soutěž Krušnohorská NEJ 2023 (Krušné hory – volný čas a turistika) – 2. místo
Wellness – Hotel – Garden restaurace Monopol

Porter 16°

Svrchně kvašené pivo, vařené infuzním způsobem, z flájské vody, čtyř druhů sladu (plzeňského, karamelového, bavorského a melanoidinového) a čtyř druhů chmelů (žateckých a amerických). Pivo vás uchvátí čokoládovou barvou, kávovo – čokoládovou chutí a vůní, kterou doplňují jemné tóny vanilky a sušeného ovoce. Vánoční Porter je silné tmavé pivo, uvařené pro adventní a vánoční čas.

IPA

Svrchně kvašené pivo, vařené infuzním způsobem, z flájské vody, tří druhů sladu (pale ale, pšeničného, plzeňského) a čtyř druhů chmele (žateckých, amerického a novozélandského). Pivo vás zaujme zlatou barvou, vyšší hořkostí a velmi silnou intenzivní vůní, připomínající bílé víno, rozdrcené čerstvé vinné hrozny a angrešt, kterou získala díky studenému chmelení novozélandským chmelem. IPA Monopol byla vyrobena k příležitosti příchodu jara, období probouzejícího se slunce a vůní rozkvétajících květin.

Karlík

Pivo polotmavý ležák je vařen dvourmutovým způsobem z flájské vody, tří druhů sladů (plzeňského, karamelového, mnichovského ) a žateckých chmelů. Charakterizuje ho příjemná hořkost, jemná karamelová chuť a vůně.

Světlý ležák

Pivo plzeňského typu, vařeno dvourmutovým způsobem, z flájské vody, plzeňského sladu, žateckých chmelů. Osloví Vás jeho příjemná hořkost, chmelová vůně, lahodná kvasničná chuť a osvěžující vysoký říz.

Vídeňský ležák

Spodně kvašené pivo, vařené dvourmutovým způsobem, z flájské vody, tří druhů sladů (vídeňského, melanoidinového, bavorského) a dvou druhů žateckých chmelů. Výsledkem je pivo jantarově – měděné barvy, sladově sametové chuti, s oříškovo – kořeněným dozníváním, které doplňuje příjemná hořkost. Náš Monopol Vídeňský ležák byl speciálně vyroben pro zpříjemnění podzimních dní.

Pšenice

Svrchně kvašené pšeničné pivo, vařené infuzním způsobem, z flájské vody, dvou druhů sladů (plzeňského a pšeničného) a čtyř druhů chmele (žateckých, amerického a novozélandského). Pivo je charakteristické světlou barvou, smetanovou pěnou a jemnou ovocnou chutí a vůní, kterou dodávají speciální kvasnice a novozélandský chmel, přidávaný zastudena. Monopol Pšenice je velmi osvěžující, vhodná pro horké letní dny. Její chuť se může na přání zákazníka zvýraznit přidáním čerstvé pomerančové šťávy, či plátkem pomeranče nebo citronu.

Višeň

Pivo polotmavý ležák je vařen dvourmutovým způsobem z flájské vody, tří druhů sladů (plzeňského, karamelového, mnichovského) a žateckých chmelů. S přidáním přírodní višňové šťávy bez konzervantů a chemických látek. Naše Višeň osloví ty, kteří mají rádi osvěžení a nechtějí se vzdát chuti piva.

ALE 14°

Svrchně kvašené speciální pivo, vařené infuzním způsobem, z flájské vody, tří druhů speciálních sladů a pěti druhů chmele (žateckých a amerických). Pivo je charakteristické svou měděnou barvou, výraznější hořkostí a silnou chmelově – ovocnou vůní, kterou dodávají americké chmele přidávané zastudena.

Vinná karta
Restaurace Garden

Polední menu
Pivovarská restaurace

Salát pro tento týden: Rukolový salát s granátovým jablkem, kuřecím prsem, karamelovými ořechy, cherry rajčaty, balkánským sýrem a medovou zálivkou, sezamová tyčkaA:1,3,7,11      199,-       

Pondělí 18.11.

Polévka: Gulášovka A:1,7,3                       45,-                                              

  1. Medailonky z vykoštěných stehýnek na jehle, proložené sušenými rajčaty a šalotkou, opečené bramborové půlky, bylinkový dip A:7        189,-
  2. Smažená vepřová krkovička s bramborovou kaší :1,3,7                                                                                                   169,-
  3. Penne s krůtím masem a brokolicí v sýrové omáčce A:1,3,5                                                                             179,-
  4. Salát: Dle týdenní nabídky

 

Úterý 19.11.

Polévka: Karotkový krém, se zázvorem, chilli, limetkou a krutony A:1,3,7,9                                                45,-

  1. Pikantní hovězí guláš podávaný s bramboráčky a cibulíA:1,3,7                                                   189,-
  2. Kuřecí nudličky na kari, dušená jasmínová rýže A:1,7                                                                                   169,-
  3. Pečená uzená krkovice se šumavským knedlíkem a dušeným špenátemA:1,3,7                                169,-
  4. Salát: Dle týdenní nabídky

 

Středa 20.11.

Polévka: Kuřecí vývar se zeleninou a nudlemi:1,3,7   45,- 

Denní tip: Kančí burger s ementálem, zelenina, jalapeňos majonéza, bramborové lupínky A:1,3,7,10               229,-

  1. Bratislavská vepřová pečeně podávaná s houskovým knedlíkem A:1,3,7                                                   179,-
  2. Drůbeží sekaná, bramborová kaše, kyselá okurka A:1,3,7                                                                                169,-
  3. Tortelliny plněné ricottou a špenátem ve smetanové omáčce s kuřecím masem a parmazánem A:1,3,7    169,-
  4. Salát: Dle týdenní nabídky

 

Čtvrtek 21.11.

Polévka: Staročeská česnečka s chlebovými krutony A:1,3,7,9                                                                                                    45,-

Denní tip: Pečený filet platýze na teplém kuskusovém salátu se zeleninou, limetkovo-koprový dip A:1,3     239,-                                                                        

  1. Hovězí kostky na pepři podávané s jasmínovou rýží A:1,7                                                                                    189,-
  2. Kuřecí kousky v těstíčku se šťouchaným bramborem a tatarskou omáčkou A:1,3,7                   169,-                       
  3. Buchtičky s vanilkovou omáčkou a strouhanou čokoládou A:1,3,7                                                                169,-
  4. Salát: Dle týdenní nabídky

 

Pátek 22.11.

Polévka: Frankfurtská polévka s uzeninouA:1,7       45,-              

Denní tip: Mexická quesadilla s trhaným uzeným kachním masem, fazolemi, čedarem, cibulí a BBQ omáčkou, kořeněné bramborové půlky A:1,3,7   199,-                                                       

  1. Kuřecí roláda s bramborovou kaší a okurkovým salátem A:1,3,7                                                           169,-
  2. Vepřová játra na slanině s dušenou jasmínovou rýží A:1,3                                                                           169,-
  3. Smažený eidam s hranolky a tatarskou omáčkou A:1,3                                                                                179,-
  4. Salát: Dle týdenní nabídky

Vinná karta
Pivovarská restaurace

Polední menu
Restaurace Garden

Polévka

Hlavní chod

  • Burger s trhaným kachním masem 279,-Kč

    sezamová bulka, BBQ majonéza, červené zelí, smažená cibulka, steakové hranolkyA:1,3,7,11

  • Marinované kuřecí prso v jogurtu a bylinkách 259,-Kč

    bramborová kaše, grilovaná zelenina, medová omáčka s chilli A:7

  • Houbové rizoto 219,-Kč

    parmazán, lišky, žampiony, bylinkový olej A:1,3,7